Blog


Vlčnovská jízda s Vdovcem

Jízda králů je stará lidová slavnost, spojená povětšinou s tradičním křesťanským svátkem. A právě na tuto slavnost zavítali naši hudci se svým příběhem novým příběhem o vdovci.
Po úspěšné projekci 1. dílu z cyklu Vandrovali hudci v roce 2016 měli pořadatelé zájem i o další film z naší dílny. Film Vdovec byl zařazen do programu Královské letní kino a diváci jej mohli shlédnout 27. 5. 2017 na Jízdě králů ve Vlčnově. Mimochodem, věděli jste, že Jízda králů ve Vlčnově je ze všech jízd nejpopulárnější a má za sebou minimálně dvousetletou tradici?
O jízdě králů: Jízda králů ve Vlčnově začíná v neděli setkáním v domě krále. Poté legrúti, osmnáctiletí chlapci, společně se stejně starými dívkami (družicemi) odcházejí do kostela na mši. Následuje jízda na radnici, kde se žádá o starostův souhlas. Úvodní slova jízdy jsou stále stejná: „Hýlom, hýlom! Počúvajte, horní, dolní, domácí aj přespolní, co vám budu povídati o svatodušní neděli…“
Samotná královská jízda se skládá z jízdy legrútů – vyvolávačů na koních ve vlčnovských krojích, v organizaci vojenské kavalérie. Doprovázejí krále. Koně jsou ozdobení pentlemi a stylizovanými květinami, také různými většinou červenými šátky, umístěnými na způsob praporů. Králem je vždy malý chlapec, protože podmínkou je aby byl panic. Král sedí, na koni, který mu vede jeho otec, ruce v bok. Jeho kůň je doprovázen po stranách dvěma legrúty s tasenými šavlemi, král má v ústech bílou růži. Být vybrán za krále je pro rodinu ve vsi vždy velkou poctou, královského koně pentlí matka krále.
Za organizaci projekce a za spolupráci děkujeme Tondovi Reňákovi a spolku Smedoma.

Komentáře ( 0 )

    Zanechte komentář

    Váš e-mail nebude publikován. Povinné položky jsou označeny *